Transformarea digitala si cloud computing



Tehnologia cloud este o modalitate revolutionara de stocare si gestionare a datelor. Numeroase companii o au deja ca o caracteristica obisnuita. Cloud computing este un pilon cheie al ecosistemului tehnologic de transformare digitala. Cloud este platforma care permite dezvoltarea agila a aplicatiilor si permite organizatiilor sa scaleze infrastructura in acelasi ritm cu prioritatile de afaceri aflate in schimbare, in timp ce reduce riscurile risipei de resurse.

Unor companii le este greu sa aiba o transformare digitala de succes, ceea ce nu este surprinzator, deoarece transformarile digitale sunt mai greu de realizat corect decat cele mai traditionale.


Ce este transformarea digitala?

Transformarea digitala este integrarea tehnologiei digitale in toate domeniile unui business. Aceasta conduce la schimbari fundamentale in modul in care functioneaza o companie (incluzand fluxuri de lucru, sisteme, procese etc.). Aceasta transformare reuneste date din mai multe arii pentru a lucra impreuna mai bine.


De ce este importanta transformarea digitala?

Transformarea digitala este esentiala, deoarece alimenteaza cresterea. Companiile au nevoie de ea pentru a face imbunatatiri, schimbari, si pentru a imbratisa era digitala. Transformarea digitala creste eficienta, genereaza oportunitati de crestere a veniturilor, creste customer value, si multe altele.


Care sunt unele dintre beneficiile transformarii digitale?

  • colectare de date imbunatatita;
  • informatii mai precise despre clienti;
  • agilitate crescuta;
  • o mai buna gestionare a resurselor;
  • infrastructura modernizata;
  • economii;
  • experienta imbunatatita a clientilor;
  • productivitate imbunatatita;
  • cresterea veniturilor.

Hand pointing at pannel with symbols

Care este legatura dintre transformarea digitala si cloud computing?

Transformarea digitala depinde de o infrastructura IT bine strategica. Exista o ”calatorie” catre transformarea digitala, si aceasta include flexibilitatea de a construi si gestiona mai rapid aplicatiile in cloud, de a masura rezultatele cu ajutorul analizei datelor, de colaborare intre echipe, de agilitate si de a adopta noi idei si noi perspective despre cerintele pietei.


Ce este cloud computing?

Cloud computing este furnizarea de servicii de computing (baze de date, servere, software etc.), pe Internet (pe cloud). Datele nu sunt salvate pe dispozitive fizice, ci pe cloud si au mai multe utilizari, cum ar fi optimizarea costurilor, imbunatatirea experientei digitale a clientului, managementul proceselor.


Exista 3 tipuri de cloud computing: SaaS, PaaS si IaaS.

  • SaaS (Software-as-a-Service): furnizorul gazduieste software-ul pe serverul sau si il inchiriaza organizatiilor la cerere, pe baza unui abonament. Un SaaS are unele caracteristici cheie, cum ar fi arhitectura multi-tenant, acces mai bun si personalizare usoara.
  • PaaS (Platform-as-a-Service): furnizorii inchiriaza infrastructura necesara pentru dezvoltarea aplicatiilor. Furnizorul gazduieste software-ul si hardware-ul pe propria infrastructura. Principalul beneficiu al PaaS este confortul pentru utilizatori. Utilizatorii pot accesa de oriunde infrastructura furnizata de furnizori.
  • IaaS (Infrastructure-as-a-Service): IaaS ofera companiilor o infrastructura la cerere, pe baza de pay-as-you-go. Acest lucru are loc prin Internet si nu printr-un centru de date traditional. IaaS ofera resurse de calcul, stocare si retea la cerere.

Care sunt beneficiile cloud computingului?

  • Flexibilitatea managementului si dezvoltarii: companiile nu trebuie sa investeasca in crearea si mentinerea resurselor IT interne;
  • Personalizare: solutiile cloud sunt adaptate cerintelor afacerii si ofera un model de cadru scalabil. Afacerile platesc doar pentru serviciile pe care le folosesc;
  • Timp mai rapid de introducere pe piata: companiile native din cloud pot lansa codul in productie de mai multe ori pe zi, folosind automatizarea end-to-end. Platformele automate in cloud le permit sa raspunda la cerintele pietei si sa testeze rapid ceea ce functioneaza. Aceasta inseamna ca businessurile care au incorporat platforme cloud pot aduce noi capabilitati pe piata mai rapid;
  • Securitate: datele interne sunt mai vulnerabile la amenintarile si atacurile cibernetice. Gazduirea in cloud stocheaza mai multe copii de rezerva ale datelor intr-un sistem distribuit, ceea ce diminueaza considerabil riscurile;
  • Colaborare: infrastructura cloud permite echipelor sa colaboreze la acelasi nivel fara comunicare ierarhica. Echipe diferite au acces la aceleasi date de la distanta, ceea ce economiseste timp si faciliteaza sarcinile zilnice;
  • Imputernicire: transformarea digitala modernizeaza infrastructura IT, ajuta companiile sa aduca noi tehnologii care accelereaza procesele.

Dupa cum indica toate informatiile disponibile, cloud computing este esential pentru lumea moderna. Companiile care isi concentreaza investitiile in aceasta directie pot obtine venituri crescute si marje imbunatatite, deoarece valoarea pe care o genereaza cloud provine din inovatie si agilitate crescuta. O infrastructura traditionala va fi o provocare pentru companiile care doresc sa profite de noi oportunitati. Atunci cand se confrunta cu intreruperile digitale, companiile se confrunta cu alegeri critice: ar trebui sa construiasca un nou model de afaceri sau sa il transforme pe cel existent sau care domenii vor avea nevoie de mai multe investitii in initiative digitale? Cloud computing si transformarea digitala permit organizatiilor sa deserveasca mai multi clienti si sa ofere o asistenta mai buna pentru clienti. Una peste alta, viitorul computerelor se va baza pe cloud, ceea ce inseamna ca businessurile din toate industriile vor trebui sa-si regandeasca strategiile IT daca vor sa profite de beneficii.