Ce trebuie sa stii despre recunoasterea faciala



Folosirea recunoasterii faciala a crescut rapid in ultimul deceniu si ar putea fi dificil sa tinem pasul cu evolutia domeniului. Dezvoltarea in trei domenii tehnice, cum ar fi Reteaua neuronala, Big Data si Unitatea de procesare grafica (GPU), a jucat un rol considerabil in utilizarea pe scara larga a tehnologiei de recunoastere faciala in diferite sectoare.


Ce este recunoasterea faciala



Recunoasterea faciala este o modalitate de a identifica sau de a confirma identitatea unui individ prin intermediul tehnologiei, folosindu-se fata acestuia. Se compara informatiile cu o baza de date cu fete cunoscute pentru a gasi o potrivire. Sistemele de recunoastere faciala pot fi utilizate pentru a identifica persoane in fotografii, videoclipuri sau in timp real. Este unul dintre cele mai puternice instrumente de supraveghere realizate vreodata.

Recunoasterea faciala poate fi utilizata pentru a verifica identitatea unei persoane, inregistrand si analizand o fotografie sau un videoclip al structurii faciale si comparand cu o fotografie preexistenta pentru a decide daca exista sau nu o potrivire.



Cum functioneaza recunoasterea faciala?



Sistemele de recunoastere a fetei utilizeaza algoritmi de computer pentru a alege detalii specifice, distincte ale fatei unei persoane. Aceste informatii, de exemplu distanta dintre ochi sau forma barbiei, sunt apoi transformate chiar intr-o reprezentare matematica si comparate cu datele de pe diferite fete, acestea fiind deja acumulate intr-o baza de date de recunoastere a fetei. Datele despre o anumita fata sunt frecvent cunoscute sub numele de sablon de fata si sunt diferite de o simpla fotografie datorita faptului ca sunt concepute pentru a include doar anumite detalii care pot fi utilizate pentru a diferentia o fata de alta.

Algoritmii de recunoastere faciala folosesc biometria pentru a mapa trasaturile faciale dintr-o fotografie sau o captura dintr-un videoclip. Aceste informatii sunt comparate cu o baza de date.

In general, in acest proces exista patru pasi: detectarea fetei, analiza fetei, conversia unei imagini in date si matchingul.



1. Detectarea fetei

Acesta este procesul de a gasi o fata intr-o imagine. In aceasta faza, accentul este pus pe gasirea unei fete, nu pe identitatea din spatele ei. Camera va detecta si recunoaste o fata, fie singura, fie in multime.



2. Analiza fetei

In aceasta faza este capturata si analizata o fotografie a fetei. Software-ul identifica reperele faciale in timpul analizei. Reperele fetei se mai numesc puncte nodale. Factorii cheie includ distanta dintre ochi si distanta dintre frunte si barbie. Dispunerea punctelor nodale este unica pentru individ, iar tehnologia de recunoastere a fetei va analiza fiecare dintre aceste puncte. Rezultatul analizei fetei se numeste semnatura faciala.



3. Conversia unei imagini in date

Fiecare punct nodal devine un numar in baza de date a aplicatiei dupa analiza. Codul numeric rezultat se numeste amprenta faciala. Fiecare persoana are propria amprenta faciala.



4. Matching

Matchingul este ultimul pas al procesului: gasirea unei potriviri. Amprenta faciala este apoi comparata cu o baza de date cu alte amprente faciale. Aceasta baza de date are fotografii cu informatii care pot fi comparate. Tehnologia de recunoastere faciala identifica o potrivire pentru trasaturile faciale exacte si returneaza utilizatorul cu matchul gasit.



O parte din beneficiile utilizarii recunoasterii faciale

  • Consolidarea masurilor de securitate (de exemplu, aeroporturile folosesc recunoasterea faciala pentru a identifica infractorii si potentialele amenintari la adresa pasagerilor);
  • Ajutor la gasirea persoanelor disparute (in acest caz, una dintre utilizarile recunoasterii faciale este de a prezice modul in care o persoana poate arata cativa ani mai tarziu);
  • Procesare mai rapida pentru a asigura verificarea imediata a unei persoane (verificarea non-invaziva a identitatii);
  • Automatizarea identificarii (elimina identificarea manuala si creste precizia acestui proces);
  • Reducerea fraudelor;
  • Detectarea posibilelor maladii genetice.

Tendinte



Potrivit unui articol publicat de Mordor Intelligence, piata recunoasterii faciale a fost evaluata la 3,72 miliarde USD in 2020 si se estimeaza ca va fi evaluata la 11,62 miliarde USD pana in 2026, inregistrand o rata anuala de crestere compusa de aproximativ 21,71% in perioada prognozata (2021 – 2026). De asemenea, China este unul dintre principalii consumatori si exportatori de tehnologie de recunoastere faciala, deoarece diferite institutii guvernamentale din tara au adoptat tehnologii de supraveghere. In prezent, China are cel mai extins sistem de supraveghere publica. Potrivit Comparitech, in China, numarul camerelor CCTV variaza de la 200 milioane la 626 milioane pana in 2020.


Face recognition market

Cu pandemia COVID-19, tehnologia de recunoastere faciala s-a folosit tot mai mult in asistenta medicala virtuala si in prevenirea focarului de boli, combinand-o cu diferite tipuri de biometrie si in aplicatii, incepand de la identificarea persoanelor cu echipament de protectie pana la aplicatii, inclusiv, de exemplu, de detectare a temperaturii.


Global facial recognition market share

O alta piata in curs de dezvoltare este cea a solutiilor software de recunoastere faciala. Cu toate acestea, este clar ca cresterea nu va fi identica la nivel global si ca si furnizorii vor varia. Chiar si cu COVID-19 care conduce piata, recunoasterea faciala este perceputa in diferite moduri de pe glob.


North America facial recognition market size

Potrivit unui raport publicat pe Cision PR Newswire, este de asteptat ca recunoasterea faciala 3D va detine o cota de piata mai mare, din cauza adoptarii crescande a acesteia in supraveghere si smartphone-uri. Recunoasterea faciala 2D calculeaza geometria fetei in 3D cu ajutorul luminii invizibile a unei camere cu infrarosu si ofera o experienta de utilizare optima care combina confortul, fiabilitatea si securitatea completa. In acest moment, aproximativ 94% dintre smartphone-uri dispun de senzori de amprenta, dar se asteapta ca acesta sa scada la 90% pana in 2023, deoarece tehnologii precum recunoasterea faciala 3D devin o abordare standard pentru autentificarea utilizatorilor. De asemenea, acuratetea oferita de recunoasterea faciala 3D asista la adoptarea tot mai mare a aplicatiilor critice si care opereaza date suprasensibile.


Daca te intrebi cum poti obtine mai multe de la inteligenta artificiala, am pregatit pentru tine un articol.


Viitorul implica recunoasterea faciala. Odata cu evolutia acestei tehnologii si raspandirea ei in societate, astfel de sisteme vor deveni un aspect comun al vietii de zi cu zi.


Esti pregatit sa iti aduci compania la nivelul urmator? Noi te putem ajuta! Completeaza formularul si un consultant te va contacta in cel mai scurt timp.