Ce trebuie sa stii despre Mentenanta predictiva



Care este efortul minim de lucrari de mentenanta care trebuie efectuata pentru a mentine bunurile la un nivel maxim de functionare si pentru a evita avarii neasteptate? Raspunsul la aceasta intrebare poate fi dat cu ajutorul mentenantei predictiva.

Mentenanta predictiva (PdM) este un tip de mentenanta bazata pe conditii care monitorizeaza starea bunurilor utilizand dispozitive cu senzori. Aceste dispozitive cu senzori furnizeaza date in timp real, care sunt utilizate pentru a prezice cand bunul va necesita intretinere si pentru a preveni defectarea echipamentelor.

Conform unui raport publicat de Market Research Future, piata mentenantei predictive va creste cu un procent de 25.5%, atingand astfel peste 23 milioane in 2025.

In general, mentenanta predictiva se foloseste in domenii precum productia de bunuri, sanitate, automotive, transport, insa nu exista o limitare, orice companie care foloseste echipamente poate beneficia de avantajele oferite de aceasta.

Scopul mentenantei predictive este de a prezice cand pot aparea defectiuni ale echipamentelor, in functie de o serie de factori, urmata de prevenirea acestor defectiuni printr-o intretinere corecta si regulate. Avand aceste operatiuni programate, se elima in acelasi timp intretinerea excesiva (un cost nenecesar) si defectarea neasteptata a echipamentului. De asemenea, se mareste durata de viata a unui echipament atunci cand acesta este intretinut inainte de a aparea defectiunile.


Equipment

Tipuri de mentenanta predictiva



Exista mai multe tipuri de mentenanta predictiva: analiza vibratiilor, analiza acustica sonica, analiza acustica cu ultrasunete si analiza cu infrarosu.

  • analiza vibratiilor este tipul cel mai des folosit pentru intretinere de catre companiile care folosesc echipamente cu un grad inalt de vibratii. Aceasta monitorizeaza nivelurile si modelele semnalelor de vibratie din cadrul unei componente, al unui utilaj sau structura, pentru a detecta vibratii anormale si pentru a evalua starea generala a echipamentului respectiv;
  • analiza acustica sonica este utilizata pentru echipamente atat cu grad mic si mare de rotatie. Aceasta reprezinta masurarea undelor sonore cauzate de contactele componentelor din interiorul echipamentului. Dispozitivele care detecteaza frecventa sunetului utilizeaza traductoare de intrare. Traductoarele de intrare convertesc sunetul in semnale audio, care mai apoi sunt interpretate;
  • analiza acustica cu ultrasunete identifica sunetele de frecare intr-o gama cu ultrasunete si este folosita pentru echipamente mecanice si electrice. Acest tip de mentenanta predictiva este excelent pentru a anticipa defectiuni iminente. Spre deosebire de analiza acustica sonica (aceasta se limiteaza la linia intretinerii proactive si predictive), analiza acustica cu ultrasunete este utilizata exclusiv pentru eforturile de mentenanta predictiva. Se sustine ca acest tip de analiza prezice defectiuni iminente mai bune decat analiza vibratiilor sau a uleiului;
  • analiza cu infrarosu nu depinde de viteza de rotatie a unui material sau de volumul sonor. Prin urmare, este potrivita pentru multe tipuri diferite de echipamente. Atunci cand temperatura este un bun indicator al potentialelor probleme, analiza cu infrarosu este instrumentul cel mai rentabil pentru mentenanta predictiva. Este adesea folosit pentru a identifica problemele legate de racire, fluxul de aer si chiar stresul motorului.

Componentele mentenantei predictive



Exista trei componente principale care permit PdM sa urmareasca starea bunurilor si sa emita o alerta cu privire la viitoarele defectiuni:

  • senzori de monitorizare a starii echipamentului, care transmit date de performanta in timp real si date de tip machine health (de exemplu temperature, presiune, zgomot etc.);
  • tehnologia IoT (Internet of Things) care permite comunicarea intre masini, solutii software si tehnologia cloud, ceea ce faciliteaza colectarea si analizarea unor cantitati mari de date;
  • modele predictive de date care sunt alimentate cu toate datele procesate. Aceste modele predictive identifica tendintele pentru a detecta momentul cand o piesa de echipament are nevoie de service, reparatii sau inlocuire. Formulele se bazeaza pe algoritmi predeterminati care compara comportamentul curent al unui echipament cu comportamentul sau asteptat. Abaterile reprezinta indicatori ai deteriorarii treptate, cee ace inseamna ca se poate interveni pentru a se evita defectarea echipamentului.

Equipment

Cum se implementeaza mentenanta predictiva



Inainte de a incepe procesul de implementare, este necesar sa prioritizezi cele mai importante resurse care trebuie urmarite. Iata cum se implementeaza un program de mentenanta predictiva:

1. Identifica activele critice: primul pas este de a identifica bunurile si sistemele critice care ar trebui incluse in program. Prioritizeaza activele cu cele mai mari costuri de reparatie si inlocuire.

2. Stabileste baza de date a echipamentelor si instaleaza dispozitive IoT. Aceste informatii sunt extrem de importante pentru succesulacestui process. De ce? Pentru ca ofera insighturi utile pentru comportamentul masinii. Stabiliti baza de date din CMMS, inregistrari departamentale si fisiere pe hartie.

Ce este CMMS?
CMMS (computerized maintenance management system) este un sistem computerizat de gestionare a mentenantei, care detine o baza de date cu informatii despre operatiunile de mentenanta ale unei companii (echipamente, materiale si alte resurse).

3. Stabileste Failure Modes. Efectueaza o analiza a activelor critice si stabileste Failure Modes (moduri de esec). Conecteaza dispozitivele IoT la un CMMS sau la un tablou de bord la distanta pentru colectarea si analiza datelor.

Ce este Failure Mode?
Failure mode (sau “mod de esec”) reprezinta modurile in care ceva ar putea esua. Esecurile sunt reprezentate de defectiuni si erori, si acestea pot fi actuale sau potentiale.

4. Trebuie sa faci predictii de esec. Proiecteaza un model care abordeaza predictiile de esec. Acest lucru iti va permite sa monitorizezi conditiile de functionare, sa prezici si sa intelegi tiparele ce se formeaza, si sa creezi alerte pe un sistem complet automatizat.

5. Implementeaza sistemul pe echipament pilot. Inainte de a face o lansare masiva, efectueaza un test pilot pentru un grup selectat de echipamente. Acest lucru iti va permite sa identifici toate partile sistemului care trebuie imbunatatite.


Ce altceva mai trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa creezi un program de mentenanta predictiva

  • sa te asiguri ca in echipa ta se afla persoane care sa fie familiare cu detaliile tehnice implicate;
  • sa definesti de la inceput scoputile si resursele disponibile;
  • sa selectezi o metoda de obtinere a datelor;
  • sa selectezi tehnologia, instrumentele si partenerii cu care interactiona pe acest proiect;
  • sa monitorizezi performanta proiectului.



In functie de dimensiunea si complexitatea companiei, poate dura ceva timp pentru a vedea impactul noului sistem asupra operatiunilor. Cu toate acestea, implementarea cu succes a unui program de mentenanta predictiva va imbunatati foarte mult operatiunile comerciale, intrucat va reduce timpul petrecut cu reparatiile si mentenanta inutila, va reduce costurile cu echipamentele, si le va prelungi durata de viata.

Noi am dezvoltat un instrument de field service management, mAIa. Aceasta este cea mai buna solutie pentru companiile care asigura mentenata echipamentelor. Afla mai multe despre mAIa.


Esti pregatit sa iti aduci compania la nivelul urmator? Noi te putem ajuta! Completeaza formularul si un consultant te va contacta in cel mai scurt timp.